Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.

Kulak Çınlaması (Tinnitus)

Bazı zamanlar kulağınızda zil sesi duymanız, genellikle normal kabul edilmez. Kafa içindeki bu sesler genel olarak tinnitus (kulak çınlaması) olarak adlandırılır ve oldukça yaygındır. Tinnitus, zaman zaman ortaya çıkabileceği gibi, sürekli bir ses olarak da hissedilebilir. Bu ses, kalın veya ince olabilir ve tek kulağınızda ya da her iki kulağınızda da duyulabilir. Sürekli bir zil sesi duyulması, kişiyi rahatsız edebilir ve günlük hayatını etkileyebilir.

Başka İnsanlar Kulağımın İçindeki Bu Sesleri Duyabilir Mi?

Genellikle hayır, ancak bazı durumlarda dinleyen kişi bir çeşit ses duyabilir. Bu tür tinnitusa "objektif tinnitus" denir ve genellikle bir damar anormalliği veya kasların kasılması sonucu orta kulakta meydana gelen seslerden kaynaklanır.

Tinnitus (Çınlama) Konusunda En Sık Rastlanan Sorular

Kulak çınlamasının birçok olası nedeni vardır. Sadece hastanın duyduğu subjektif tinnitusun nedenleri arasında, küçük bir kulak kiri gibi basit nedenlerden, enfeksiyon, kulak zarında delinme, orta kulakta sıvı birikmesi ve orta kulaktaki kemiklerin eklem yerlerinin sertleşmesi gibi daha önemli nedenler yer alabilir. Tinnitus, baş ve boyun bölgesindeki damar genişlemeleri (anevrizma) veya denge ve işitmeyi sağlayan sinirden kaynaklanan bir tümör (akustik nörinom) nedeniyle de oluşabilir. Bu durumlarda genellikle işitme kaybı da görülebilir. Ayrıca, alerji, yüksek veya düşük tansiyon, tümör, şeker hastalığı, tiroid problemleri, baş ve boyun bölgesine gelen darbeler ve bazı ilaçlar da tinnitusun nedenleri arasında bulunur. Her durumun tedavisi farklı olduğundan, kulak çınlamasının gerçek nedenini bulmak için uzman bir doktora başvurmak çok önemlidir.

Tinnitus (Kulak Çınlaması) Tedavisi Nedir?

Çınlama vakalarının çoğunda özel bir tedavi yoktur. Doktorunuz gerçek nedeni belirlerse, bu nedeni ortadan kaldırmaya yönelik tedavi ile kulak çınlaması da sona erebilir. Bu işlem için bazı röntgen filmleri ve denge testlerine ihtiyaç duyulabilir. Ancak, tinnitusun nedeni çoğu zaman belirlenemez. Nedeni belirlenememişse, bazı durumlarda ilaçlar yardımcı olabilir. Birçok ilaç mevcut olup, genellikle hastaya ilaç tedavisi önerilir ve sonuçlar izlenir.

Eğer Bir Neden Ortaya Konulamazsa, Kulak Çınlamasının Azalması İçin Bir Şey Yapılabilir Mi?

Evet, bazı önlemler kulak çınlamasını azaltmaya yardımcı olabilir. Öncelikle, işitme sisteminin vücudun en hassas ve kırılgan sistemlerinden biri olduğunu unutmayın. Bu nedenle aşağıdaki önerilere dikkat etmeniz önerilir:

  • Yüksek sesli müzikten kaçının.
  • Kan basıncınızı düzenli olarak kontrol ettirin ve kontrol altında tutmak için doktorunuza başvurun.
  • Tuz alımını kısıtlayın, fazla tuz dolaşım sisteminizi bozabilir. Tuzlu yiyeceklerden uzak durun ve yemeklerinize ekstra tuz eklemeyin.
  • Sinir sistemini uyarıcı etkisi olan kahve, kola ve sigaradan uzak durun.
  • Düzenli egzersiz yaparak kan akışınızı düzenleyin.
  • Yeterince dinlenin ve aşırı yorulmaktan kaçının.
  • Sesten endişelenmeyin. Kulak çınlaması sizi sağır etmez veya aklınızı kaybetmenize neden olmaz. Bu sesleri rahatsız edici ama önemsiz bir gerçek olarak kabul edin ve mümkün olduğunca yok saymayı öğrenin. Bu kontrol, kişinin kendini telkin etmesi veya maskeleme yöntemiyle başarılabilir.
  • Sinirliliğinizi ve gerginliğinizi en aza indirin.

Maskeleme Nedir? Tinnitus Maskelemesi Ne Demektir?

Tinnitus, özellikle çevrenin sessiz olduğu zamanlarda, gece yatarken daha rahatsız edici hale gelebilir. Tinnitusla rekabet edecek bir ses, örneğin bir saatin tıklaması veya bir radyonun sesi, rahatsızlığı azaltabilir. Bazı doktorlar, alçak sesle FM kanallarını dinlemeyi önerir. Birçok hasta, iki istasyon arasında ayarlanmamış radyonun çıkardığı sesi alçak sesle dinlemekten fayda bulduğunu belirtmiştir. Bu statik ses, "beyaz ses" olarak bilinir. Ayrıca, bazı hastalar rahatlatıcı ses üreten elektronik cihazlar kullanmaktadır. Tinnitus maskeleyici, işitme cihazının içine eklenen veya ona eklenen küçük bir elektronik parçadır ve sürekli ama rahatsız etmeyen bir ses üreterek kişinin kulak çınlamasını unutmasını sağlar.

İşitme Cihazları Kulak Çınlamasının Azalmasını Sağlar Mı?

Bazı işitme bozukluğu olan kişiler, kullandıkları işitme cihazları tarafından çınlamanın azaltıldığını veya yok edildiğini belirtmektedir. Ancak işitme cihazı sadece tinnitusun önlenmesi amacıyla kullanılacaksa, özenli bir çalışma yapılmalıdır. Genellikle işitme cihazı çıkarıldığında çınlama eski durumuna geri döner.