Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.

İnsanlarla yüz yüze geldiğinizde kendinizi rahat hissedemiyor veya kendiniz olamıyorsanız, karşınızdaki kişinin yüzünüzdeki en önemli organ olan burnunuza odaklandığını biliyor veya düşünüyorsanız; aynaya baktığınızda özgüveninizin zedelendiğini hissediyorsanız ya da yüzünüzü beğenmenize rağmen burnunuzdaki ufak bir sorunun yüzünüzü gölgelediğini düşünüyorsanız; burnunuzda eğrilik, şekil bozukluğu varsa ve bu durum burnunuzun fonksiyonel kullanımını engelliyorsa, işte burun estetiği ameliyatları bu problemleri çözmek için yapılır.

Burun, estetik açıdan önemli organlardan biridir. Aynı zamanda birçok görevi vardır. Solunum sistemimizin başlangıç noktasıdır, koku almaya yarar, sesimizin bize özel olmasını sağlar ve insan vücudunun dış dünyaya açılan kapılarından biridir. Tüm bu fonksiyonlar ve estetik görünüm karşılıklı olarak birbirleriyle etkileşim halindedir. Bu sebepten burun, içi ve dışıyla bir bütün olarak ele alınması gereken bir organdır. Estetik sorunların fonksiyonel sorunlardan ayrı olduğunu ve ayrı tedavilere ihtiyaç duyduğunu düşünmek yanlış olur. Eğer burun estetiği kötü ise genellikle fonksiyonları da kötüdür. Tam tersi bir durumda, burunda nefes almayı engelleyen bir eğrilik varsa, ameliyat ile bu eğrilik giderilmeden estetik bir sonuç elde etmek mümkün olmaz.

Burun estetiği ameliyatı ile yapılan işlem, kıkırdak ve kemiklerin yapısını değiştirerek buruna yeniden şekil vermektir. Bunun için bazen kemikleri ve kıkırdakları azaltmak, bazen de tam tersine eksik yerleri tamamlamak ve şekillerini değiştirmek gerekir.

Rinoplasti, en zor estetik ameliyatlardan biri olarak kabul edilir. Bilim ve sanatın buluştuğu bir ameliyattır. Burun estetiği ameliyatının amacı, hem fonksiyonel olarak daha iyi hem de estetik olarak yüz ile uyumlu, güzel görünen bir burun elde etmektir.

Güzel bir burun, orantılı ama varlığını hissettiren bir burundur. Doğuştan güzel olan burunlara baktığınızda, hepsi de yüzde silik durmaz; aksine, ön plandadırlar. Estetik anlamda güzel bir burun, hangi açıdan bakılırsa bakılsın güzel duran bir burundur. Yan (profil) görünüm önemlidir, ancak yeterli değildir; burun, önden de güzel durmalı ve alttan da estetik bir görünüme sahip olmalıdır. Yandan güzelmiş gibi duran bir burun, önden kötü görünebilir veya önden iyi görünen bir burun, yandan kötü olabilir. Maalesef, genellikle profil görünümün önemli olduğu vurgulanır, ancak ön ve yan görünüm üzerinde fazla durulmaz. Benim estetik burun anlayışımda, karşıdan bakış büyük önem taşır. Çünkü günlük hayatta insanlar bize hep karşıdan bakar, aynada da kendimizi hep önden görürüz.

Bu bilgiler ışığında ve sayısı bini bulan vaka tecrübemle, Rinoplasti'nin en zor estetik ameliyatlardan biri olduğunu söylemek abartı olmaz. Gerçekten de bilim ve sanatın buluştuğu bir ameliyattır. Bu ameliyat, tekniğin, tecrübenin ve el becerisinin en ön planda olduğu estetik operasyonlardan biridir.

Peki bu ameliyatı kulak-burun-boğaz uzmanı mı yoksa plastik cerrah mı yapmalıdır?

Burun estetik ameliyatı, yüz estetiği (Facial Plastik) branşının bir ameliyatıdır. Amerikan Yüz Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Cemiyeti'nin (American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgery) üyelerinin %60'ını Kulak Burun Boğaz uzmanları oluşturmaktadır. Kulak burun boğaz uzmanı bir baş boyun cerrahıdır. Temel eğitiminde burun cerrahisi olan tek branş KBB uzmanlığıdır. Facial plastik cerrahi, KBB uzmanlığının bir yan dalı olarak tüm dünyada hızla yaygınlaşmaktadır. Facial plastik cerrahi ile ilgilenen bir KBB uzmanı, bu sorunu en ideal biçimde çözümleyecektir. Önemli olan hekimin burun cerrahisindeki deneyimidir. Ancak hekiminizi seçme konusunda en doğru kararı yine siz vereceksiniz.

Burun estetiğini hangi yaşlardan sonra olabilirim?

Bu ameliyat için üst yaş sınırı yoktur. 70 yaşında ameliyat ettiğim hastalarım oldu. Alt yaş sınırı ise erkek ve kızlarda farklılık gösteriyor. Kızlarda 14-15, erkeklerde 17-18 yaşından sonra estetik burun ameliyatı yapılabilir.

Burun Estetiği Ameliyatı olmaya karar verdim. Ne yapmalıyım?

Burun Estetiği Ameliyatı öncesi burnunuzun içi ve dışı, endoskopik cihazlar yardımı ile detaylı bir şekilde muayene edilir. Burnunuzun dışındaki problemler sizinle beraber değerlendirilip tartışılır. Yüzünüzün 8 değişik açıdan fotoğrafı çekilir; bu pozlar ameliyatı planlamada kullanılır. Ayrıca dijital kamera ile alınan görüntüler üzerinde çalışma yapılır. Böylece ameliyat sonrası oluşacak görüntü hakkında fikir sahibi olursunuz.

Ameliyatlarımı genel anestezi altında ve tam donanımlı hastanelerde yapıyorum. Ameliyat süresi, hastadaki problemlerin büyüklüğüne göre değişir. Ameliyatlarımda detaylara önem verdiğim için ameliyat süresi çok kısa olmaz, yani ortalama 3 ila 4 saati bulur. Bu da ameliyatlarımı biraz daha külfetli hale getirebiliyor.

Burun tıkanıklığı, deviasyon ve estetik burun ameliyatı

Bu, estetik ameliyatın en can alıcı noktalarından birisidir. Estetik burun ameliyatı için başvuran hastaların önemli bir bölümünde sadece şekil bozukluğu değil, burun içerisinde de çeşitli problemler görülür. Bunların başlıcası, burnun orta hattını oluşturan kıkırdak ve kemik yapılardaki "deviasyon" denilen eğriliklerdir. Bu yüzden estetik burun ameliyatı ile burunda tıkanıklığa sebep olan deviasyon ve burun içi etleri gibi sorunların beraber ele alınması çok önemlidir. Eğer burnunuzda bir eğrilik varsa ve bu estetik ameliyatınız sırasında giderilmezse, ameliyat sonrası hem eğrilik hem de nefes alamama sorununuz devam edecektir. Benim için olmazsa olmaz, her iki müdahalenin yani estetik ve fonksiyonel sorunların birlikte çözülmesidir.

Estetik Burun Ameliyatı Öncesi Hazırlık

  • Bazı ilaçlar anestezi ile etkileşebilir veya yan etkileri ameliyat sırasında ortaya çıkabilir. Kullandığınız tüm ilaçları mutlaka doktorunuza bildirin. Özellikle aspirin ve türevi ilaçlar burun estetiği ameliyatından bir hafta önce kesilmelidir. Bayanların adet döneminde bu ameliyatı olmalarında bir sakınca yoktur.
  • Sigara, yara iyileşmesini olumsuz etkiler. Bu nedenle ameliyat öncesi olabildiğince erken bırakılması ve ameliyat sonrası da kullanılmaması önerilir.
  • Ameliyat öncesi soğuk algınlığı veya boğaz ağrısı hissederseniz, doktorunuza başvurun.
  • Ameliyat günü rahat kıyafetlerle hastaneye gelin. Makyaj yapmayın ve takılarınızı (alyans, kolye) evde bırakın.
  • Ameliyat öncesi gece ılık duş alın; saç spreyi ve jöle kullanmayın.
  • Eğer ameliyat öğleden önce yapılacaksa, gece 24:00'ten sonra hiçbir şey yiyip içilmemelidir. Eğer ameliyat öğleden sonra yapılacaksa, 6 saatlik açlık süresi göz önünde bulundurularak hafif bir kahvaltı yapılabilir.
  • Ameliyat saatinden iki saat önce hastaneye yatmanız, gerekli tetkiklerin yapılması (laboratuvar ve görüntüleme) ve anestezi doktorunuz tarafından değerlendirme için gereklidir. Ameliyat sonrası 1 gün boyunca bir refakatçiye ihtiyacınız olacaktır.