
Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.
Akut pankreatit, kronik pankreatit, kalıtsal pankreatit ve pankreas kanseri dahil olmak üzere çeşitli pankreas hastalıkları vardır.
Pankreas hastalıklarının değerlendirilmesi pankreasın erişilememesi nedeniyle zor olabilir. Pankreası değerlendirmek için birçok yöntem vardır. Pankreasın ilk testleri, pankreasın omurga yakınındaki karında derin olduğu için zor olan fiziksel bir muayeneyi içerir. Kan testleri genellikle pankreasın belirli bir semptomla ilgili olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir.
Pankreasın yapısını değerlendirmek için en iyi radyografik testler arasında bilgisayarlı tomografi taraması, endoskopik ultrason ve MRI (manyetik rezonans görüntüleme) bulunur. Pankreas kanallarını değerlendirmek için yapılan testler arasında ERCP (endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi) ve MRCP (manyetik rezonans kolanjiyopankreatografi) bulunur. Ayrıca pankreas hastalığı tanısını doğrulamanın tek yolunun cerrahi araştırmanın olduğu durumlar da vardır.
Akut Pankreatit
Akut pankreatit, pankreas iltihabına neden olan ani bir ataktır ve genellikle şiddetli üst karın ağrısı ile ilişkilidir. Ağrı şiddetli olabilir ve birkaç gün sürebilir. Akut pankreatitin diğer semptomları mide bulantısı, kusma, ishal, şişkinlik ve ateştir. Diğer nedenler arasında kronik alkol tüketimi, kalıtsal durumlar, travma, ilaçlar, enfeksiyonlar, elektrolit anormallikleri, yüksek lipit seviyeleri, hormonal anormallikler bulunur. Akut pankreatitli hastaların çoğu tamamen iyileşir.
Kronik Pankreatit
Kronik pankreatit, pankreasın tahrip edilmesiyle ilişkili ilerleyici bozukluktur. Hastalık erkeklerde daha yaygındır ve genellikle 30 ila 40 yaş arasındaki kişilerde gelişir. Başlangıçta, kronik pankreatit, semptomlar benzer olduğu için akut pankreatit ile karıştırılabilir. En sık görülen semptomlar üst karın ağrısı ve ishaldir. Hastalık daha kronik hale geldikçe, hastalar yetersiz beslenme ve kilo kaybı geliştirebilirler. Pankreas hastalığın son aşamalarında tahrip olursa, hastalar diyabet geliştirebilir.
Kronik pankreatit tedavisi semptomlara bağlıdır. Çoğu terapi ağrı yönetimi ve beslenme desteği üzerine odaklanır. Oral pankreatik enzim takviyeleri, yiyeceklerin sindirimine yardımcı olmak için kullanılır. Diyabet gelişen hastalar kan şekerini kontrol etmek için insülin gerektirir. Alkolün önlenmesi tedavinin merkezinde yer alır.
Kalıtsal Pankreatit
Bazı durumlarda pankreatit, pankreas veya bağırsağın kalıtsal anormallikleri ile ilişkilidir. Akut tekrarlayan pankreatit yaşamın erken dönemlerinde (30 yaşın altında) sıklıkla kronik pankreatite ilerleyebilir. Kronik pankreatite yol açan en yaygın kalıtsal bozukluk kistik fibrozdur. Son araştırmalar genetik testlerin kalıtsal pankreatite yatkınlığı olan hastaların belirlenmesinde değerli bir araç olabileceğini göstermektedir.
Kronik pankreatitte olduğu gibi, kalıtsal pankreatit, kalıcı problem riski yüksek olan ilerleyici bir hastalıktır. Bu bozuklukları olan hastalarda kronik ağrı, ishal, yetersiz beslenme veya diyabet olabilir. Tedavi ağrı kontrolü ve pankreatik enzim replasmanına odaklanır.
Pankreas Kanseri
Pankreas kanseri erkeklerde dördüncü, kadınlarda ise beşinci ölüm nedenidir. Pankreas kanseri, kemoterapi ve radyasyon tedavisi dahil olmak üzere birçok standart tedaviye dirençlidir. Bu kanser sinsi olarak büyür ve başlangıçta semptomlara neden olmaz. Pankreas kanserinin klasik sunumuna, başka semptomları olmayan sarımsı bir cilt rengi olan ağrısız sarılık denir. Tanı genellikle farklı radyografik görüntüleme teknikleri kullanılarak konur.
Erken evrelerde tespit edilirse, pankreas kanseri cerrahi rezeksiyon ile tedavi edilebilir. Ne yazık ki, erken teşhis kuraldan çok istisnadır. Daha sonraki aşamalarda, tedavi semptomları ve komplikasyonları kontrol ederek yaşam kalitesini artırabilir.