
Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.
Mide kanseri genellikle mideyi kaplayan mukus üreten hücrelerde başlar. Bu tip kansere adenokarsinom denir. Son birkaç on yıldır, midenin (mide gövdesi) ana kısmındaki kanser oranları dünya çapında düşmektedir. Aynı dönemde, midenin üst kısmının (kardiya) yutma tüpünün (özofagus) alt ucuyla buluştuğu bölgedeki kanser çok daha yaygın hale gelmiştir. Midenin bu bölgesine gastroözofageal bileşke denir.
Belirtiler
Gastroözofageal bileşke kanseri ve mide kanseri belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:
- Yorgunluk
- Yedikten sonra şişkin hissetmek
- Az miktarda yemek yedikten sonra dahi doygun hissetmek
- Şiddetli, kalıcı mide ekşimesi
- Her zaman mevcut olan şiddetli hazımsızlık
- Açıklanamayan, kalıcı bulantı
- Karın ağrısı
- Kalıcı kusma
Nedenler
Bu belirtilerin nedenleri ise şunlardır:
- Mide, pilorik kapak ve ince bağırsağın üst kısmı (duodenum)
- Mide ve pilorik kapak
Genel olarak kanser, hücrenin DNA'sında bir hata (mutasyon) oluştuğunda başlar. Mutasyon, hücrenin hızlı bir şekilde büyümesine, bölünmesine ve normal bir hücre öldüğünde yaşamaya devam etmesine neden olur. Biriken kanserli hücreler, yakındaki yapıları istila edebilen bir tümör oluşturur. Kanser hücreleri tüm vücuda yayılmak üzere tümörden kopabilir.
Önleme
Gastroözofageal bileşke veya mide kanserine neyin neden olduğu açık değildir, bu yüzden bunu önlemenin bir yolu yoktur. Ancak günlük yaşamınızda küçük değişiklikler yaparak gastroözofageal bileşke kanseri ve mide kanseri riskinizi azaltmak için adımlar atabilirsiniz. Örneğin:
- Düzenli egzersiz, mide kanseri riskinin azalmasıyla ilişkilidir. Fiziksel aktiviteyi haftanın çoğu gününde uygulamaya çalışın.
- Daha fazla meyve ve sebze yiyin. Diyetinize her gün daha fazla meyve ve sebze katmaya çalışın.
- Yediğiniz tuzlu ve tütsülenmiş yiyeceklerin miktarını azaltın. Bu yiyecekleri sınırlandırarak midenizi koruyun.
- Eğer sigara içiyorsanız, bırakın. Sigara içmek mide kanseri riskinizi ve diğer birçok kanser türünü artırır. Sigarayı bırakmak zor olabilir, bu yüzden doktorunuzdan yardım isteyin.