Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.

Kornea hastalıkları (Keratokonus, Kuru goz, Konjonktiva yüzey hastalıkları)

Kornea Hastalığı Nedir?

Gözü kamera olarak düşünürsek, kornea kamera merceğinin önündeki cam olur. Kornea sadece ışığın göze geçtiği açık bir pencere değil, aynı zamanda gözdeki odaklama gücünün çoğunu da sağlar. Kornea hastalığı, bulanıklaşma, bozulma, yara izi ve sonunda körlüğe neden olabilecek ciddi bir durumdur.

Kornea Hastalığının Belirtileri

Keratokonus ile kornea çıktıkça veya dikleştikçe görme giderek bulanıklaşır ve genellikle hastalık için erken bir tedavi olan kontakt lens aşınması zorlaşır. Kontakt lens, korneanın düzensiz şekli nedeniyle gözde kalmayabilir.

Endotel distrofisi veya büllöz keratopatisi olan bir kişi ilk önce gece veya parlak güneş ışığında ışıklarla parlamayı fark edebilir. Bu koşullar ilerledikçe, görüş sabah sisli veya bulanık olabilir ve gün ilerledikçe temizlenebilir. Hastalıklar ilerledikçe, görüş günün ilerleyen saatlerinde daha bulanık kalacak ve nihayetinde net olmayabilir.

Keratokonus , merkezi korneanın zayıflaması ve incelmesidir. Kornea koni şeklinde bir deformite geliştirir. İlerleme hızlı, kademeli veya aralıklı olabilir. Keratokonus genellikle her iki gözde de görülür, ancak sadece bir gözde ortaya çıkabilir.

Endotel distrofisi, endotel adı verilen korneanın iç hücre tabakasının kalıtsal bir anormalliğidir. Bu katmanın amacı sıvıları korneadan dışarı pompalayarak ince ve kristal berraklığında tutmaktır. Endotelyum sağlıklı olmadığında, sıvılar dışarı pompalanmaz ve kornea şişlik geliştirir, bu da bulutlu hale gelmesine ve görüşü azaltmasına neden olur.

Büllöz keratopati, korneanın kalıcı olarak şiştiği bir durumdur. Bunun nedeni, korneanın iç tabakası olan endotelyumun hasar görmesi ve artık dokudan sıvı pompalamamasıdır.