Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.

Çoğu zaman, doktorlar rutin prenatal ultrasonlar sırasında doğumdan önce üreter tıkanıklığı bozukluklarını teşhis ederler, bu da böbrekler, üreterler ve mesane de dahil olmak üzere gelişen fetüsün ayrıntılarını gösterebilir. Doktorlar genellikle böbrekleri yeniden değerlendirmek için doğumdan sonra başka bir ultrason yaparlar.

Doktorunuz tıkanmış bir üretere sahip olduğunuzdan şüphelenirse, bu testlerin ve taramaların bazıları tanıya ulaşmak için kullanılabilir:

Kan ve idrar testleri: Doktorunuz, kan ve idrar numunelerinizi enfeksiyon belirtileri ve kreatinin varlığı açısından kontrol eder, bu da böbreklerinizin düzgün çalışmadığını gösterir.

Ultrason: Karın organlarınızın arkasındaki alanın ultrasonu (retroperitoneal ultrason) doktorunuzun böbrekleri ve üreterleri görmesini sağlar.

İdrar sistoüretrografi: Anormal idrar akışını test etmek için doktorunuz üretradan küçük bir tüp (kateter) yerleştirir, mesanenize boya enjekte eder ve idrar öncesi ve sırasında böbreklerin, üreterlerin, mesanenin ve üretranın röntgenini alır.

Böbrek nükleer taraması: Doktorunuz veya bir teknisyen, kolunuza az miktarda radyoaktif madde içeren boya enjekte eder. Özel bir kamera radyoaktiviteyi algılar ve doktorunuzun idrar sistemini değerlendirmek için kullandığı görüntüler üretir.

Sistoskopi: Kameralı ve ışıklı küçük bir tüp üretralarınıza veya küçük bir kesi yoluyla sokulur. Optik sistem doktorun üretra ve mesanenin içinde görmesini sağlar.

Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması: BT taraması, böbreklerinizin, üreterinizin ve mesanenizin enine kesit görüntülerini oluşturmak için birçok farklı açıdan ve bilgisayar işleminden alınan bir dizi X-ışını görünümünü birleştirir.

Manyetik rezonans görüntüleme (MRI): Karın MRG'si, üriner sisteminizi oluşturan organların ve dokuların ayrıntılı görüntülerini oluşturmak için manyetik alan ve radyo dalgaları kullanır.

Cerrahi işlemler

Üreter tıkanıklığını düzeltmek için kullanılan bir dizi cerrahi prosedür vardır. Prosedür türü, durumunuza bağlıdır. Üretral obstrüksiyon cerrahisi, aşağıdaki cerrahi yaklaşımlardan biri ile yapılabilir:

1- Endoskopik cerrahi

Minimal invaziv bir prosedür olup, ışıklı bir kapsamın üretradan mesaneye ve idrar yolunun diğer kısımlarına geçirilmesini içerir. Cerrah, alanı genişletmek için üreterin hasarlı veya tıkanmış kısmını keser ve daha sonra açık tutmak için üretere içi boş bir tüp (stent) yerleştirir. Bu prosedür bir durumu hem teşhis etmek hem de tedavi etmek için yapılabilir.

2- Açık cerrahi

Cerrahınız prosedürü gerçekleştirmek için karnınızda bir kesi yapar.

3- Laparoskopik cerrahi

Cerrahın böbreklerin içini görmesini sağlayan bir ışık ve kamera yardımıyla küçük bir tüp ile yapılan laparoskopik cerrahidir. Cerrah, ışıklı tüpü ve prosedür için gerekli diğer aletleri yerleştirmek için cildinizde bir veya daha fazla küçük kesi yapar.

Bu sırada cerrahınız laparoskopik bir prosedür gerçekleştirmek için robotik bir sistem kullanır.

Bu cerrahi yaklaşımlar arasındaki temel farklar, ameliyat sonrası iyileşme süreniz ve işlem için kullanılan insizyonların sayısı ve büyüklüğüdür. Doktorunuz (ürolog) durumunuzu tedavi etmek için prosedür türünü ve en iyi cerrahi yaklaşımı belirler.