
Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.
Tükürük Bezi Kanseri Nedir?
Tükürük bezi kanseri, tükürük bezlerinden birinde başlar. Bu sadece bir hastalık değildir. Ağzınızın içinde ve yakınında bulunan birkaç farklı tükürük bezi vardır. Bu bezlerde birçok kanser türü ve iyi huylu (kanserli olmayan) tümör gelişebilir.
Tükürük Bezleri Hakkında
Tükürük bezleri tükürük yapar; ağız ve boğazda bulunan bir yağlama sıvısı oluşturur. Tükürük, yemeğin sindirilme sürecine başlayan enzimler içerir. Ayrıca ağız ve boğaz enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olan antikorları ve diğer maddeleri içerir.
Parotis bezleri , büyük tükürük bezleri, kulakların hemen önünde bulunmaktadır. 10 tükürük bezi tümörünün yaklaşık 7'si burada başlar. Bu tümörlerin çoğu iyi huyludur (kanser değil), ancak parotid bezleri çoğu kanserli tükürük bezi tümörünün başladığı yerdir.
Submandibuler bezleri daha küçüktür ve çene altında bulunmaktadır. Dilin altında tükürük salgılarlar. 10 tümörden yaklaşık 1 ila 2'si bu bezlerde başlar ve bu tümörlerin yaklaşık yarısı kanserdir.
En küçük dil altı bezleri ağız tabanının altında ve dilin her iki tarafının altındadır. Bu bezlerden başlayan tümörler nadirdir.
Çoğu tükürük bezi tümörü iyi huyludur yani kanser değildir ve vücudun diğer bölgelerine yayılmazlar. Bu tümörler neredeyse hiçbir zaman hayatı tehdit etmez. İyi huylu tümörler neredeyse her zaman ameliyatla tedavi edilir. Çok nadir olarak, uzun süre tedavi edilmeden bırakılırsa veya tamamen alınmaz ve tekrar büyürlerse kanser olabilirler.
Tükürük Bezi Kanserleri
Birçok tükürük bezi kanseri türü vardır. Normal tükürük bezleri birçok farklı türde hücreden oluşur ve tümörler bu hücre tiplerinden herhangi birinde başlayabilir. Tükürük bezi kanserleri, mikroskopta göründüklerinde en çok bu hücre tiplerinden hangisine benzeyeceklerine göre adlandırılır. Doktorlar genellikle mikroskopta ne kadar anormal göründüğüne bağlı olarak tükürük kanserlerine bir derece verir (1'den 3'e veya düşükten yükseğe). Bu durum ne kadar çabuk büyüme ve yayılma olasılığı olduğu hakkında kabaca bir fikir verir.
Tükürük Bezi Kanserine Sebep Olan Nedir?
Kanser, hücrelerin içinde bulunan DNA'daki değişikliklerden kaynaklanır. DNA, hücrelerimizi oluşturan genlerimizi oluşturan hücrelerin her birindeki kimyasaldır. Bazı genler, hücrelerin büyüdüğü, yeni hücrelere bölündüğü ve öldüğü zamanı kontrol etmeye yardımcı olur. Hücrelerin büyümesine, bölünmesine ve hayatta kalmasına yardımcı olan genlere onkogen denir. Hücre bölünmesini yavaşlatan veya hücrelerin doğru zamanda ölmesine neden olan genlere tümör baskılayıcı genler denir. Kanserlere onkogenleri açan veya tümör baskılayıcı genleri kapatan DNA değişiklikleri neden olabilir. Bir hücrenin kansere dönüşmesi için genellikle birkaç farklı gende değişiklik yapılması gerekir.
Tükürük bezi kanseri genellikle ailelerde yayılmaz, bu nedenle bu kansere yol açan DNA değişikliklerinin çoğunun bir kişinin ebeveynlerinden kalıtımsal olma olasılığı yoktur. Bunun yerine, bu değişiklikler muhtemelen bir kişinin ömrü boyunca gerçekleşir.
Doktorlar tükürük bezi kanserinin, tükürük bezindeki bazı hücrelerin DNA'larında mutasyonlar meydana geldiğinde meydana geldiğini bilir. Mutasyonlar hücrelerin hızla büyümesini ve bölünmesini sağlar. Mutasyona uğramış hücreler, diğer hücreler ölürken yaşamına devam eder. Biriken hücreler, yakındaki dokuları istila edebilen bir tümör oluşturur. Kanserli hücreler ayrılabilir ve vücudun uzak bölgelerine yayılabilir. Tükürük bezi tümörleri nadir görülür, tüm baş ve boyun tümörlerinin yüzde 10'undan azını oluşturur. Tükrük bezi tümörlerine tam olarak neyin neden olduğu belli değildir.
Belirtiler
Tükürük bezi tümörünün belirti ve semptomları şunları içerebilir;
-Bu bölgelerden en az birinde şişlik (Çenenizin üzerinde/yakınında, boynunuzda, ağzınızda) -Yüzünün bir bölümünde uyuşma -Yüzünün bir tarafında kas zayıflığı -Tükürük bezi bölgesinde sürekli ağrı -Yutma zorluğu -Ağzınızı sık sık açma sorunu
Tedavi
Tükürük bezi tümörlerinin tedavisi, sahip olduğunuz tükürük bezi tümörünün tipine, boyutuna ve evresine, genel sağlığınıza ve tercihlerinize bağlıdır. Tükürük bezi tümörü tedavisi, genellikle radyasyon tedavisi olsun ya da olmasın ameliyatı içerir.
Cerrahi :Etkilenen tükürük bezinin bir kısmını çıkarmak. Eğer tümörünüz küçükse ve erişimi kolay bir noktadaysa cerrahınız tümörü ve onu çevreleyen sağlıklı dokunun küçük bir kısmını çıkarabilir.Eğer daha büyük bir tümörünüz varsa, doktorunuz tüm tükürük bezinin çıkarılmasını önerebilir. Eğer tümörünüz yakındaki yapılara uzanırsa (örneğin yüz sinirleri) yüz kemiklerinizi ve cildinizi bağlayan kanallar çıkarılabilir.Kanserin boynunuzdaki lenf bezlerine yayıldığına dair kanıt varsa, cerrahınız boynunuzdaki lenf bezlerinin çoğunu kaldırabilir (boyun diseksiyonu).Tümörü çıkarmak için ameliyattan sonra doktorunuz bölgeyi onarmak için rekonstrüktif cerrahi önerebilir. Ameliyatınız sırasında kemik, cilt veya sinirler çıkarılırsa, bunların onarılması gerekebilir. Rekonstrüktif cerrahi sırasında, cerrah çiğneme, yutma, konuşma veya nefes alma kabiliyetinizi geliştiren onarımlar yapmaya çalışır. Ağız, boğaz veya çenenizdeki alanları yeniden oluşturmak için vücudunuzun diğer bölgelerinden cilt, doku veya sinir greftleri gerekebilir.
Radyasyon Tedavisi :Tükürük bezi kanseri teşhisi konduysa, doktorunuz radyasyon tedavisi önerebilir. Radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini öldürmek için X ışınları ve protonlar gibi yüksek güçlü enerji ışınlarını kullanır. Radyasyon terapisi sırasında, bir makine etrafınızda hareket ederken, vücudunuzda belirli noktalara yüksek güçlü ışınları yönlendiren bir masaya uzanıyorsunuz.Nötron adı verilen parçacıklar kullanan bir radyasyon tedavisi, belirli tükürük bezi kanserlerinin tedavisinde daha etkili olabilir.
Kemoterapi :Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için kimyasalları kullanan bir ilaç tedavisidir. Kemoterapi şu anda tükürük bezi kanseri için standart bir tedavi olarak kullanılmamaktadır, Kemoterapi ileri tükürük bezi kanseri olan insanlar için bir seçenek olabilir. Bazen radyasyon tedavisi ile birlikte kullanılır.
Ne Zaman Doktora Görünmeli?
Sizi endişelendiren herhangi bir belirti veya bulgu varsa, hemen doktorunuzdan randevu almalısınız. Tükürük bezinize yakın yerde bir şişlik veya şişlik bölgesi olması, tükürük bezi tümörünün en yaygın belirtisidir, ancak kanseriniz olduğu anlamına gelmez. Tükrük bezi tümörlerinin çoğu kanserli değildir (iyi huylu). Diğer birçok kanserli olmayan koşullar, bir tükürük bezi kanalında bir enfeksiyon veya bir taş dahil olmak üzere şişmiş bir tükürük bezine yol açabilir.