
Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.
Sinir Sıkışması
Sinirler sıkıştırıldığında ve kısıtlandığında gelişen tıbbi sendroma sinir sıkışması denir.Bu, travmadan veya yaralanmadan tekrarlanan nedenlerden kaynaklanır. Sinir tuzağı sendromu olarak da bilinir.
Sinir sıkışması, sinirin işini yapma yeteneğini olumsuz yönde etkiler. Beyinden mesajlar gönderip alır. Bu durum şişlik, kan akışını azaltan ve çevresindeki yapılara zarar verebilecek sinir rahatsızlığının etkisinden kaynaklanmaktadır.
Sinir Sıkışması Çeşitleri
Periferik nöropatiler nispeten yaygın klinik bozukluklardır. Periferik sinir sistemi, merkezi sinir sistemini (beyin ve omurilik) tüm insan vücuduna bağlayan 43 çift motor ve duyu sinirleri ağıdır. Her ne kadar sinirler seyahat ettikleri yol boyunca herhangi bir yerden etkilenebilse de, sinir sıkışması, gövde, uzuvlar ve ekstremitelerdeki sinirlerde ortaya çıkabilir, periferik sinir sıkışması, daha çok sinirlerin dar, tünelden geçtiği bölgelerde, belirli yerlerde daha fazla meydana gelir.
En sık görülen sinir sıkışması türleri;
-Karpal tünel sendromu (el bileğinde sinir sıkışması) -Kübital tünel sendromu (dirsekte sinir sıkışması) -Fıtıklaşmış disk (omurgada) -Peroneal sinir sıkışması (dizde)
Sinir sıkışmasının belirtileri değişkenlik gösterir. Bazıları için, acı tek belirtidir. Diğerleri ağrısız olabilir, ancak aşağıda sıralanan genel semptomlardan herhangi birini deneyimleyebilirsiniz.
-Keskin bir ağrı, yanma hissi. -İğne batması hissi veya karıncalanma -Kas güçsüzlüğü -Uyuşma, özellikle el veya ayakta
Nedenleri
Burkulma veya kemik kırıkları gibi travma nedeniyle ortaya çıkabilir, ancak genellikle tekrarlayan veya aşırı kullanım aktivitelerinden kaynaklanır. İş veya spordaki görevler örnektir. Ekstremitelerin şişmesine neden olan hamilelik dahi sıkıştırılmış sinirlere neden olabilir. Kalıtımla da bir ilgili olabilir. Bir kişi, kendisini sinir sıkışmasına yol açabilecek bir koşulu olan bir aile üyesine sahipse daha hassastır.
Sinir sıkışmasına neden olabilecek bazı durumlar;
-Şeker hastalığı -Tümörler veya kistler -Otoimmün hastalıklar -Yüksek tansiyon -Kanser veya kanser tedavileri -Şişmanlık -Nörolojik bozukluklar -Hamilelik -Doğum kusurları -Tiroid hastalıkları -Teşhis
Tedavi
İlaç Tedavisi Ateller Steroid enjeksiyonları Fizik Tedavi
Sinir sıkışması tanısı, hastanın ağrı, karıncalanma, uyuşukluk veya diğer işaretlerle ilgili deneyimleri gibi semptomların gözden geçirilmesiyle başlar. Diğer tıbbi durumların ve alışkanlıkların genel bir arka planda incelemesi, etkilenen sinirleri tanımlamak için de faydalı bilgiler sağlayabilir. Muayene sırasındaki fiziksel testler arasında kas kuvveti ve duyumları test edilir. Fiziksel muayenenin ardından ek testler yapılabilir.
Omurganın yaralanmasından şüpheleniliyorsa, röntgen çekilir. Bir BT veya MRG, sıkışmış bir siniri açığa çıkarabilir ve cerrahi tedaviyi belirlemek için yararlı bilgiler sağlayabilir.