
Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.
Lenfödemli bölgede toplayıcı lenf düğümlerinin yeniden oluşturulması amacıyla gerçekleştirilen cerrahi işlemdir. Lenf nodüllerinin çıkarılması yada yapısal olarak bozulması sonucunda oluşan drenaj bozukluğunun bu sisitemin yeniden tamamlanması (replasmanı-restorasyonu) prensibine dayanır. Mikroskop altında ince ve titiz teknikler uygulanarak gerçekleştirilir.
Nasıl Yapılır?
Ameliyat genel anestezi altında gerçekleştirilir, 3-5 saat sürer. Bu yöntemle, sağlam bölgeden alınan lenf nodu lenfödemli bölgeye nakledilir. Lenf sıvısı'nın yenibir toplayıcı sistemle vücuda drenajı sağlanmaktadır.
Kimler Adaydır?
Gerek erken gerekse geç dönem lenfödem hastalarında uygulanan bir yöntemdir.
Lenfatik By-pass Ameliyatından Farkı Nedir?, Hangi Durumda Tercih Edilir?
Lenf damarlarının by-pass cerrahisi için elverişli olmadığı hastalarda bozulmuş drenaj mekanizmasını yeniden restore etmeyi amaçlayan cerrahi işlemdir.
Lenfödem Hastalığında Etkinliği Nedir?
Lenfödem sıklıkla koltukaltı ve kasık bölgelerindeki lenf nodüllerinin çıkartılması yada yapısal hasarı sonucunda meydana gelir. Sonuçta engellenen lenf akımının yeniden tamamlanması bozulmuş mekanizmaların düzeltilmesinde etkinlik taşır. Son yıllarda tıp dünyasında yapılan çalışmalar yöntemin etkinliğini ve geç dönem yüz güldürücü sonuçlarını ortaya koymaktadır.
Lenf Nodu Alınacak Bölge'nin Seçimi Nasıl Olur?
Koltukaltı, kasık ve boyun bölgesinden alınan Lenf nodları bu amaçla kullanılır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus Lenf nodunun alındığı bölgede yeni bir Lenfödem oluşumuna sebep olunmamasıdır. Bu nedenle işlem esnasında kol yada bacağın lenf akımını sağlayan lenf damarları ve lenf nodları işaretlenerek bu yapılar tititizlikle korunur. Bu alanın dışında yerleşimli Lenf Nodlarından bir kaç tanesi lenfödemli bölgeye taşınır. Lenfödemli bölgedeki lenf sıvısı yeni lenf nodları yoluyla vücuda taşınır.
Ameliyat Zor mudur?
Ameliyat hasta için zorluk arzetmez. Cerahi ekip için incelik ve titizlik gerektiren bir işlemdir. Tamamen mikroskop altında yapılan işlemlerde çok ince ve transparan yapıdaki lenf damarlarının ve nodlarının bulunup zedelenmeden manüplasyonunu gerektirir.
Ameliyat Sonrası Dönem Nasıl Geçirilir?
Ameliyat sonrasında ilk 3 gün hastanede geçirilmektedir. Bu dönem yoğun olmamak kaydıyla günlük aktiviteye müsade edilmektedir. Bir hafta-on gün sonrası dikişler alınmakta ve fiziktedavi süreci başlamaktadır.
Ameliyat Sonrası Süreçte Nelere Dikkat Edilmelidir?
Eğitimli kişilerce erken dönemde yapılacak fizyoterapi (manuel lenfatik masaj uygulaması ve kompleks boşaltıcı tedavi) ameliyatla elde edilecek başarıyı arttırır. Lenfödem günümüzde cerrahi ve fiziyoterapinin birlikte uygulanması ile önlenebilir, azaltılabilir ve kontrol altına alınabilir bir hastalık niteliğindedir. Her iki yöntemin birlikte kombine uygulanması elde edilecek yararı en üst seviyeye ulaştıracaktır. Bu süreçte uygun ölçülerde bası giysisi belirlenir. Altı aylık süreçte bası giysisi kullanılmalı. Genel önlemlere titizlikle uyulmalıdır.