
Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.
Karaciğer Hastalıkları
Karaciğerin, kendini birçok hastalıktan sonra yenileyebilecek dikkate değer bir kapasitesi vardır. Fakat bazı durumlarda, karaciğer geri dönülemez bir biçimde zarar görebilmektedir. Bu durum; kalıtsal anormalliklerin, aşırı alkol ve ilaç kullanımının, kanser ya da hepatite (karaciğer iltihabına) sebep olan bulaşıcı virüslerin sonucunda olabilir.
İki tip Hepatit vardır:
Akut hepatit:Hepatitin yeni başladığı anlamına gelmektedir.
Kronik hepatit :Hepatitin 6 aydan fazla süredir mevcut olduğu anlamına gelmektedir.
Karaciğer hastalıklarının belirtileri birbirinden ayrı, izole ve klinik olarak sessiz, kan testlerinde hızla ilerleyen karaciğer yetmezliğine kadar değişkenlik gösterebilir. Bu farklı seyirler ve klinikler, karaciğer hasarı yapan etkenlerin çok çeşitli olması yanında, karaciğerin rezerv kapasitesinin çok geniş olması nedeni ile olası hasarın maskelenmesinden de kaynaklanabilir. Karaciğerin son dönem -ileri hastalığı olan- siroz durumunda hastaların % 40’nın yakınması yoktur.
Karaciğer hastalığında sebep ne olursa olsun ortak klinik belirtiler vardır. Karaciğer hücre kaybı oranına bağlı olarak hastalar, şikayetsiz rastlantısal tespit edilmiş karaciğer kan testleri bozukluğu ile başvurabileceği gibi, yorgunluk, kilo kaybı, iştahsızlık, kötü bellek, konsantrasyon bozukluğu, kadınlarda adet döngüsü bozukluğu, cinsel istek azalması, sarılık, karında şişkinlik gibi yakınmalarla başvurabilir.
Karaciğer hastalığı sebeplerinde hastanın yaşına ve cinsine, sosyoekonomik durumuna göre farklılıklar vardır. 20 yaş altı hastalarda akut viral hepatitler (hepatit B ve hepatit C sıklıkla) ve genetik bozukluklar sıklıkla sebeptir. Orta yaş hastalarda alkole bağlı karaciğer hasarı, safra yolu hastalığı ve kronikleşmiş viral hepatitler sıktır. 55 yaş üzerindeki hastalarda ise siroz, safra yolu hastalığı, tümöral sebepler vardır.
Bazı genetik hastalıklarda aile öyküsü vardır.nKaraciğerde demir ve bakır birikimi ile giden karaciğer hastalıkları bu gruptadır.