
Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.
Kanser hastaları için beslenme önerileri, hastanın türüne, evresine ve tedavi şekline göre değişebilir. Ancak genel olarak, sağlıklı bir diyet kanserle mücadeleye yardımcı olabilir. Akdeniz tipi beslenme şekli genel itibariyle kanser hastaları için uygun olabilmektedir. Sağlıklı karbonhidratlar, protein kaynakları, süt ve süt ürünleri, meyveler, sebzeler dengeli şekilde tüketilmelidir.
Kanser Hastaları İçin Bazı Beslenme Önerileri
- Sebzeler ve meyveler: Renkli sebzeler ve meyveler, kansere karşı savaşan antioksidanlar, lifler ve diğer besinler açısından zengindir. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, havuç, domates, kırmızı biber, çilek ve böğürtlen gibi meyveler tüketilmelidir. Meyveler bütün olarak tüketilmekte zorlanılıyorsa hoşaf, püre şeklinde de tüketilebilir.
- Tam tahıllar: Tam tahıllar, lif, protein ve diğer besinler açısından zengindir. Tam buğday, siyez, çavdar unlu ekmek, yulaf ezmesi, esmer pirinç ve tam buğday makarnası gibi tam tahıllı yiyecekler tüketilmelidir.
- Protein: Balık, tavuk, hindi, sığır eti, kuru fasulye, nohut ve diğer baklagiller, yumurta ve süt ürünleri gibi protein kaynakları tüketilmelidir. Her öğünde kaliteli proteine kaynaklarına mutlaka yer verilmelidir.
- Yağlar: Sağlıklı yağlar, kanserle mücadelede yardımcı olabilir. Zeytinyağı, kanola yağı, avokado ve somon gibi omega-3 yağ asitleri açısından zengin yiyecekler tüketilmelidir.
- Su: Yeterli miktarda su içmek çok önemlidir. Su, vücudun toksinleri atmasına ve hücrelerin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Ayrıca kanser tedavisi süresince alınan ilaçların vücuttan bir an önce atılması için bol su tüketimi oldukça önemlidir. Aşırı kireçli sulardan uzak durulmalıdır.
- Vitamin ve mineral takviyeleri: Bazı kanser tedavileri, vücutta vitamin ve mineral eksikliklerine neden olabilir. Bu durumda, doktorunuzun önerisi doğrultusunda takviyeler almak faydalı olabilir.
Kanser Hastaları Tarafından Tüketilmemesi Gereken Gıdalar
- Şeker ve işlenmiş gıdalar: Şeker ve işlenmiş gıdalar, kansere neden olabilecek inflamasyona sebep olabilir. Bu nedenle, işlenmiş gıdaları, şekerli içecekleri, fast food ve hazır gıdaları mümkün olduğunca az tüketmek önemlidir.
- Alkol: Alkol, kanser riskini artırabilir. Bu nedenle, alkol tüketimini mümkün olduğunca azaltmak veya tamamen bırakmak önemlidir.
- Asitli yiyecek ve içecekler: Alınan ilaçlardan dolayı hastaların ağızlarında hassasiyet oluşabileceği için asit seviyesi yüksek olan limon, domates gibi yiyecekler, yoğun acı içerek gıdalar tüketilmemelidir. Yutma güçlüğü de yaşanabileceğinden sert gıdalar tercih edilmemelidir.
Ayrıca greyfurt, nar ve kivi kemoterapi ilaçlarının etkisini değiştirebileceğinden tüketilmekten kaçırılmalıdır.
Sağlıklı beslenmenin yanında egzersiz hastanın programına dahil edilmelidir. Haftanın 3-4 günü en az 30 dakikalık yürüyüşler yapılmalıdır. Kanser tedavisinde, özellikle kemoterapi ve radyoterapi gibi yoğun tedavilerde, hastaların genellikle yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık ve fiziksel aktivitelerde azalma gibi yan etkilerle karşılaşması muhtemeldir. Düzenli fiziksel aktivitenin bu yan etkileri azaltacaktır.
İlaç ve radyoterapi iştahsızlık oluşturabileceğinden az az sık sık beslenme düzenine göre bir program oluşturulabilir. İştahın olmadığı durumlarda taze sıkılmış meyve suları, süt, çorba gibi sıvı gıdalar ya da tat olarak sevilen yiyecekler tercih edilebilir.
Kanser tedavisinde iştahsızlık
Kanser tedavisi sırasında iştahsızlık, sık rastlanan bir yan etkidir. Kanser hastalarının yaklaşık %50'si tedavi sırasında iştahsızlık yaşayabilir. Kemoterapi, radyoterapi, cerrahi işlem veya hormonal tedavi gibi farklı kanser tedavi yöntemleri, iştahsızlık gibi yan etkilere neden olabilir.
İştahsızlık, vücudun yeterli miktarda besin alamamasına ve bu nedenle de kilo kaybına neden olabilir. Kanser hastaları, kilo kaybı ve yetersiz beslenme nedeniyle güçsüzleşebilir ve tedaviye yanıt verme süreçleri de olumsuz etkilenebilir. Bu nedenle, kanser tedavisi gören hastaların iştahsızlıkla başa çıkmaları ve yeterli besin alımını sürdürmeleri çok önemlidir.
İştahsızlıkla başa çıkmak için, kanser tedavisi gören hastaların şu önerileri dikkate almaları önerilir:
- Küçük ve sık yemekler yiyin: Ağır yemekler yerine, küçük ancak sık aralıklarla yemek yemek daha kolay olabilir.
- Yumuşak ve kolayca çiğnenen yiyecekleri tercih edin: Bu durum yemek yemeyi daha kolay ve rahat hale getirebilir.
- Sıvı tüketimine özen gösterin: Sıvı gıdalar, vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri sağlamaya yardımcı olabilir. Sıcak çorbalar, meyve suları gibi besleyici içecekler iştahı artırabilir.
- Doktorunuzla konuşun: Eğer iştahsızlık nedeniyle yeterli beslenemiyorsanız, doktorunuzla konuşarak takviyeler veya besin desteği önerip önermeyeceğini sormayı unutmayın.
Sonuç olarak, kanser tedavisi sırasında iştahsızlık normal bir yan etkidir. Yeterli besin almak, hastaların vücut direncini korumalarına ve tedaviye daha iyi yanıt vermelerine yardımcı olabilir.
Unutmayın ki her kanser hastasının ihtiyacı farklıdır ve yeme düzeniniz hakkında doktorunuza danışmanız önemlidir.